Ubudot elárasztják az egymás sarkát taposó utazási irodák,
nagyjából mindegyik ugyanazt kínálja, ugyanolyan áron. Sikerült kiválasztanunk
egy extrém biciklis túrát, azért extrémet, mert a normálra már beteltek a helyek,
itt viszont csak négyen voltunk: Athena, én, egy ausztrál hölgy és a vezetőnk,
Bagi. Igen, ez volt a neve.
Már megfigyeltem, hogy az indonéz kollégák mindig túloznak.
Mikor azt mondják, valami messze van gyalog, és sosem érsz oda, az azt jelenti,
hogy negyed óra sétára van, csak ők ugye a WCre is robogóval érkeznek. Mikor
azt mondják, extrém ésiszonyat fárasztó biciklitúra, egy gyengébb mecseki kerékpározást
képzeljetek el, bárki egy közepes kondival meg tudja csinálni. Befizettünk hát
( nem volt olcsó, 13.000 forint, szerencsére volt benne egy reggeli és egy
csúcsminőségű ebéd, plusz a túravezetés), Bagi úr felvett minket kocsival a
szálláson, reggeli,majd fel a bicajra, és kezdődött a közel 6 órás túra!
Rizsföldeken haladtunk, értsd a keskeny földúton konkrétan
két ültetvény között, szegény ausztrál hölgyemény fel is borult egyszer, de
szerencsére nem lett baja. Bagi felhomályosított minket rizs-fronton: a földek
között folyó csatornarendszer, mely a sziget közepe táján lévő Batur-tóból
nyeri a vizet, átvezet egyik teraszról a másikra, egy fő ágból ered több
kisebb. Nagyon okos rendszer ( a neve subak system), egyébként hoppá, hát nem
ez is UNESCO-világörökség? (világörökség-vadászat 4!). Több család alkot egy úgynevezett kommunát,
és egy kommunához sok rizsföld tartozik. Nincs gépesítés, mindent kézzel csinálnak,
vetést-aratást-cséplést, majd látjátok a képen, én is beálltam rizst csépelni.
Egy néni nyakig beöltözve egyedül dolgozott a földeken, gondoltam odamegyek segíteniJ
Miután a rizsszemek kihullottak, átszitálják és gyékényeken, a napon száritják, majd hántolóba teszik (nem biztos, hogy így hívják,de szerintem
tudjátok mire gondolok). A rizs itt olyan, mint nálunk a kenyér. Napi háromszor
biztos esznek, még a tésztához is. A rizsföldeken dolgozók pedig nem pénzt
kapnak fizetés gyanánt, hanem – mily meglepő – rizst.
Rizsföldek, meg a kőtrónok az isteneknek
Bagi úrral az élen
Égett a kezem alatt a munka!
Bizonyos időközönként a rizs helyett, hogy a föld tudjon
kicsit regenerálódni, mogyorót vagy virágokat vetnek. Nagy divatja van itt a
pachouli nevű növénynek, amiből parfümöt, illóolajat készítenek. Ezt is kézzel
szedik, a földimogyorót úgyszintén. Átcsorogva a rizsföldeken, utunk falvakon
vezetett keresztül, sehol egy bulé rajtunk kívül! Asszonyokat láttunk, akik nagy csapatban
kosárkákat, díszeket készítettek, valami nagy ünnepség volt készülőben,
ilyenkor egy falu leányai-asszonyai összefognak, együtt dolgoznak, persze
közben megy a pletyka, a nevetgélés. Egymásnak adják át a tudást, generációkon
keresztül. A balinézek sokat ünnepelnek, mindig van valami fennforgás. Az egyik
legnagyobb ceremónia a hamvasztás. Ha valaki meghal, először eltemetik, majd öt
év múlva kihantolják, és a csontvázakat (egy falu ötévente rendez a halottainak
egy hamvasztást) egy hatalmas, díszes bikaszobor (akár a trójai faló) belsejébe
teszik, majd nagy csinnadratta közepette felgyújtják a bikát. Ha egy gazdag
ember hal meg, ő kerül a bika belsejébe, és a szegényebbek „betársulhatnak”,
azaz csatlakozhatnak a gazdag ember hamvasztásához, elhunyt szeretteik
csontjait odatehetik a bika talapzatára. Akár 20-30 csontváz is hamvadhat egy
ceremónia keretein belül. Magát az eseményt sajnos nem láttuk, de úton-útfélen
bika-építkezésbe botlottunk. Nem aprózzák el, jó marha sok rúpiába kerülhet egy
ilyen fa-állat!
Láttunk aztán még tehénkéket is. A balinéz tehén különös
ismertetőjele, hogy kicsi és barna, pici szarvai vannak, és kizárólag a húsáért
tenyésztik, eszükbe nem jutna megfejni, már ha egyáltalán lehet. Amúgy
Indonéziában még soha, senkit nem láttam tejet inni!
Bali-bocik
Összefutottunk egy nagypapával és unokájával, akik éppen
sárkányt eregettek – volna, ha fenn nem akad a fa tetején. De nagyapi, akin
látszott, ősi sárkányeregető család sarja, boszorkányos ügyességgel kitrükközte
az ágak közül a sárkányt, és már folytatódott is a móka! A folyó mellett
kerekezve láttunk balinéz nőket és gyerekeket, akik félmeztelenül fürödtek,
vagy a ruháikat mosták, vagy a kettőt egyszerre.
A végállomás pedig egy kávéültetvény volt. Ezek is
gombamódra nőnek úton-útfélen, én kettőben voltam összesen, hajszálra
egyformák. Először körbevezetnek egy kisebb arborétumban, megmutatják mit
termesztenek: kakaó, kávé, vanília, ánizs, citromfű, tea, gyömbér, ésatöbbi.
Majd láthatóak a kávéfeldolgozás különböző folyamatai: a kávészemek szárítása, pörkölése,
kézi őrlése. A végén pedig leültetnek és szépen minden kávét és teát
végigkóstoltatnak veled, majd lehet menni vásárolni a boltba. Mondjuk én kávét
nem, csak teát kóstoltam, meg egyet a házi készítésű szivarkájukból. Na de a
legjobb, a kakaó! Hadd magyarázzam el: nem fogyasztok kávét, se kávés fagyit, a
kávés csokitól meg a hideg kiráz, így hát marad szenvedélynek a tea, és a
kakaó! Életemben először láttam igazi kakaófát, kakaóbabot és a gyümölcsöt,
amiből kijön a bab. Aztán megkóstoltatták velem a gyömbéres-fűszeres kakaót,
amit itt nem tejjel, hanem vízzel készítenek. Egy korty mennyország, picit csíp
a gyömbér, de pont kellemes, aztán jönnek a fűszerek, aztán a finom-finom
kakaóíz, pálmacukorral édesítve. Egyből átmelegíti a szíved, és örülsz, hogy
egy olyan bolygón élsz, ahol megél a kakaófa. Hoztam haza egy csomaggal ebből a
csodából, akit érdekel, a Bajcsy 23/C alatt lehet jelentkezni kóstolóra
szeptembertől J
Anna és a csodabogyó (azaz csoda-kakaóbab)
Aztán volt itt még egy érdekes dolog, a Kopi Luwak. Ez az a
kávé, aminek a gyümölcsét a az ázsiai cibetmacska elfogyasztja, majd a kávészemeket kikakilja, amit aztán megtisztítanak,
pörkölnek és őrölnek, majd aranyáron eladják. Igen, kávé a kakiból, jól
olvastátok. Az állat emésztőrendszerén átkelve a kávébab olyan erjedési
folyamatokon megy keresztül, mely állítólag különleges ízt kölcsönöz neki. Nem
tudom, mert nem kóstoltam, egyrészt mert nem szeretem a kávét, másrészt erős
fenntartásaim voltak a dologgal kapcsolatban. Eredetileg a balinézek az erdőben
járva vadászták eme kisemlős ürülékét, és abból gyűjtögették össze a mindennapi
betevő kávét. Aztán a terméket elérte a
világhír, megugrott a kereslet, hát befogtak egy rakás cibetet, ketrecekbe
zárták őket és kizárólag kávészemeket adtak nekik enni, hogy növelni tudják a
termelést. Ez persze malnutrícióhoz vezetett, meg az sem tett jót ezeknek az
amúgy éjszakai állatoknak, hogy napközben a látogatók kedvéért folyamatosan
felzavarták őket álmukból. Ellen, az angol csajszi Borneón kóstolt bio-luwak
kávét (amit a néni a dzsungelből gyűjtött) meg ilyen farmon tenyésztett
luwak-kávét is, és szerinte lehet érezni a különbséget.
Ázsiai cibetmacska
Az este sörözéssel ért véget, ezúttal egy
angol-német-angol-amerikai-magyar csapattal, meg az elmaradhatatlan Bintanggal
az élen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése